Rake Menjelaskan dan Membandingkan Poker Dalam Talian dengan Live Poker

Poker

‘Rake’ boleh didefinisikan sebagai bayaran yang dikenakan oleh ruangan poker kepada pemain (mulai dari sini ‘bilik poker’ atau ‘rumah’ merujuk kepada kasino, bilik poker dalam talian, kelab kad / bilik poker tempatan, atau permainan yang dijalankan seorang individu). Secara amnya terdapat dua kaedah berbeza yang digunakan oleh rumah untuk mengumpulkan penyapu. Yang pertama adalah ketika ruangan kad akan mengambil peratusan periuk hingga jumlah tertentu. Contohnya, mereka boleh mengambil 5% hingga $ 3 sebelum mereka ‘mendorong’ pemenang cip mereka. Berapa banyak rumah yang diperlukan dan syarat apa yang mesti dipenuhi sebelum mereka ‘menyapu’ pot akan berbeza antara bilik poker dalam talian dan ‘live’ (bukan dalam talian).

Kaedah kedua, dan kaedah yang tidak di https://www.mega888d.com akan dibincangkan secara mendalam di sini, adalah apa yang dikenali sebagai ‘caj masa’. Rumah akan mengumpulkan sejumlah wang setiap setengah jam atau jam dari semua pemain yang bermain. Kaedah caj masa biasanya tidak digunakan untuk permainan had bawah, dan walaupun pada permainan had pertengahan hingga tinggi, ia tidak selalu digunakan. Dari sini keluar ‘rake’ hanya merujuk kepada rake yang dikumpulkan dari periuk individu. Ini adalah kaedah standard yang biasa digunakan oleh kebanyakan pemain poker dan akan menjadi tumpuan artikel yang lain.

Bilik poker langsung boleh mempunyai keperluan yang berbeza apabila mereka mengaut pot dan berapa peratusnya. Untuk bilik poker langsung peratusannya biasanya 10% dan, bergantung pada bilik poker, boleh memiliki maksimum $ 3- $ 5. Beberapa bilik poker juga mempunyai rake minimum yang mereka ambil dari setiap pot, tanpa mengira ukurannya. Contohnya, jika ada permainan 1/2 NL dan tirai adalah $ 1 dan $ 2, mereka mungkin mengambil $ 3 dari pot di flop. Ini bermaksud bahawa jika semua orang melipat ke buta kecil, dia memanggil blind besar, dan blind blind besar-besaran, rumah akan mengumpulkan hingga $ 3 (bergantung pada polisi mereka), walaupun mereka sudah kepala dan pot hanya mempunyai $ 4. Rumah itu kemudian akan mengambil satu dolar lagi setelah periuk mencapai $ 40 (10% dari $ 40 adalah $ 4, tetapi mereka telah mengambil $ 3) dan, jika maksimum ada $ 5, mereka kemudian akan mengambil satu dolar lagi pada harga $ 50.

Oleh kerana kebanyakan pemain menyedari bahawa menyumbang $ 2 untuk memenangkan $ 1 adalah cadangan yang sukar, kebanyakan bilik poker akan membolehkan buta kecil dan buta besar ‘memotong’. Ini bermaksud bahawa mereka berdua dapat menerima tirai mereka kembali sekiranya mereka berdua bersetuju bahawa ia boleh diterima. Ini mesti dilakukan sebelum gagal dan tidak ada pemain lain yang dapat menanganinya. Bilik poker yang mengumpulkan rake tidak kira berapa pemain yang ada jika ada flop, biasanya mempunyai kebijakan ‘no flop, no drop’. Ini bermaksud bahawa jika tidak ada flop, tidak kira berapa banyak kenaikan atau seberapa besar pot, rumah itu tidak akan mengumpulkan wang dari flop. Perlu diingat bahawa tidak semua bilik poker langsung mengumpulkan rake jika ada flop. Ini kadang-kadang bersifat serantau, tetapi juga boleh berbeza dari ruang poker ke ruang poker di wilayah yang sama.

Rake poker dalam talian berbeza dalam beberapa cara. Yang pertama adalah bahawa peratus penyapu yang biasanya diambil adalah 5% dan ini hampir selalu dibatasi pada $ 3. Bukan hanya terdapat koleksi maksimum $ 3, tetapi hampir tidak ada minimum. Dalam beberapa permainan, pot perlu sebesar $ 30 sebelum rumah mengumpulkan peratusan mereka. Dalam permainan di mana rumah mengumpulkan 5%, kerana kesederhanaan, mereka dapat membahagikan jumlah yang mereka kumpulkan menjadi ‘sen’. Ini bermakna pada periuk $ 20 boleh ada rake $ 0,50. Untuk permainan dalam talian, tidak ada pilihan untuk memotong jika buta kecil dan buta besar ada di tangan sebelum kegagalan.

Penerangan di atas tentang bagaimana bilik poker langsung dan bilik poker dalam talian mengira dan mengumpulkan rake adalah kaedah yang paling biasa digunakan. Seperti disebutkan, peraturannya akan berbeza-beza, tetapi sebilangan besar ruangan poker menggunakan peraturan di atas dan menggunakannya sebagai panduan dapat membantu pemain poker (sama ada pemula atau pemula) memutuskan versi mana yang memberikan pulangan tertinggi. Terdapat banyak faktor lain yang menentukan keuntungan permainan poker dan adalah bodoh untuk memilih permainan hanya berdasarkan rake yang dikumpulkan.

Cukup jelas bahawa jumlah maksimum yang dikumpulkan oleh rumah dalam permainan langsung adalah jumlah yang lebih tinggi daripada dalam talian. Walaupun diandaikan bahawa mereka hanya mengenakan maksimum $ 3, minimum adalah lebih tinggi daripada bilik poker dalam talian. Melihat kegagalan dengan tiga orang dan $ 9 di pot ($ 6 setelah rake diambil), misalnya, mencipta nilai jangkaan negatif yang cukup sukar untuk diatasi. Juga selamat untuk membuat kesimpulan bahawa seseorang membayar lebih banyak perolehan secara langsung berbanding dalam talian.

Walaupun lebih banyak permainan dalam permainan poker langsung, jumlah yang dibayar per jam adalah setanding. Dalam permainan langsung, jika rata-rata rake per tangan adalah $ 3, tetapi hanya ada 30 tangan per jam, rumah akan mengumpulkan $ 90 / jam. Semasa bermain dalam talian terdapat rata-rata 70 tangan sejam. Sekiranya rata-rata rake yang dikumpulkan setiap tangan adalah $ 1.50, kutipan setiap jam dari meja adalah $ 105.

Menggunakan petunjuk di atas sebagai panduan (berdasarkan permainan had 2/4) secara keseluruhan, jadual akan membayar lebih banyak dalam permainan langsung, tetapi lebih banyak per jam dalam permainan dalam talian. Ini disebabkan oleh jumlah tangan yang mungkin setiap jam setiap meja dalam talian berbanding langsung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *